Tällä kertaa linkin muljaisu muille maille.

Yhteistyökeskusteluihin liittyen sain sähköpostin, joka summaten totesi toisen tahon etenevän ainakin toistaiseksi vain omin voimin, käsittääkseni yhtenä suurena syynä ajatus siitä, että ulkopuolinen voisi varastaa idean / tuotteen.

Pieni terve varovaisuus on aina hyvä säilyttää bisneksessä. Tämä toi kuitenkin mieleen reilun vuosi sitten Arctic Startupiin kirjoittamani artikkelin rakentamme Qaiku-palvelun noususta, uhosta ja tuhosta, ja erityisesti sen kohdasta "Cooperation is all about trust and achieving together".

Aidon yhteistyön aloittaminen on usein hankalaa. Tuntemattomiin tai puolituttuhion on vaikeampi luottaa kuin omiin läheisiin ystäviin tai kontakteihin jotka on tuntenut vuosien ajalta. Kuitenkin jos aletaan tekemään jotain yhdessä - liiketoiminnassa tai muuten - luottamus pitää löytyä.

Kohtaamisissa pitäisikin ehkä muistaa esittää itselleen sekä toiselle kysymys siitä, onko luottamus jo syntynyt, ja jos ei, niin miten se voidaan synnyttää. Ja jos sen rakentuminen on mahdotonta, niin silloin on todennäköisesti parempi etsiä jotain muuta.

Jos kysymystä ei muista esittää, niin ehkä koko luottamuksen aktiivinen rakentaminen saattaa unohtua itsestään selvänä.

Artikkeli Qaikun taipaleesta ja kuoppauksesta

Artikkeli on muuten tosi pitkä. Siinä on pari muutakin asiaa kuin tämä.