Viime viikon maanantaina oli taas hieman uudenlainen kokemus, kävin ensimmäistä kertaa suorassa tv-lähetyksessä Ylellä. Aiheena vähän vakavammaksi vetävä lasten ja nuorten hyväksikäyttö netissä. 

Olin puhumassa yhtenä muiden palveluiden joukossa ylläpidossamme olevan Kuvake.net -palvelun edustaja. Kuvake on nuorten aikuisten paljon käyttämä palvelu (noin 120 000 yksilöityä viikkokäyttäjää, yli 83% yli 18 vuotiaita), jossa tavataan erityisesti uusia ihmisiä. Valitettavasti myös Kuvaketta on käytetty vähemmän puhtaat jauhot pussissa omaavien henkilöiden toimesta, ja hyväksikäyttötapauksia on tullut myös meillä esille. Suhteellisuuden nimissä on todettava poliisin kanssa käymäni keskustelun pohjalta, että esimerkiksi tänä vuonna Facebookissa vastaavia tapauksia on ollut kolme kertaa enemmän.

Jokainen kerta on tietenkin liikaa. 

Itse haastattelussa nostin esiin myös kodin velvollisuutta ja vaikutusta, tosin viime viikonloppuna tuttavani nosti esiin hyvän vastakkaisen näkökulman myös tähän. Kotona voidaan vaikuttaa eniten, mutta eivät kaikki perheetkään ole ehjiä,  eikä kodista ole välttämättä muutenkaan aina ole apua.

Omalta osaltamme Kuvakkeessa pyrimme poliisin kanssa tehtävän tiiviin yhteistyön lisäksi, valistamaan käyttäjiä turvallisuudesta, ja toivon myös itse, että moraalisesti hieman heikommalla kompassilla seilaavien vanhempien ihmisten kiinnijäämisriski kasvaa. Lisäksi näiden tapausten julkisuus toivottavasti antavat ajattelun aihetta niin nuorille kuin vanhemmillekin.

Itse haastattelu: http://areena.yle.fi/tv/2061387